KOSTEN EN BELASTINGEN BIJ AANKOOP ONROEREND GOED

Kort samengevat kunnen we stellen dat de kosten bij aankoop van een woning in de Costa Del Sol 10 à 12% bedragen voor een bestaande woning. Voor nieuwbouw woningen en off-plan projecten hou je best rekening met een kostprijs van 12 à 14%. Verdere detail berekeningen, vindt u hieronder.

Kosten bij aankoop

Verkoopprijzen van onroerend goed in Spanje zijn over het algemeen exclusief kosten en belastingen. Wel is de makelaars commissie reeds inbegrepen, aangezien deze wordt voldaan door de verkoper.

Als richtlijn voor de aankoop kosten:

Bestaande woning

Bij een bestaande woning dient er een overdrachtsbelasting (ITP Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales ) betaald te worden. Deze is actueel verlaagd van 10% naar 7% in Costa Del Sol / Andalucia.

Nieuwbouw

De BTW (=IVA) op nieuwbouw woningen bedraagt in Spanje 10%.
De btw voor aankoop van terreinen bedraagt 21%.

Notariskosten

De notariskosten zijn variabel maar vastgelegd in een officiële schaal. Een hypotheek brengt hogere notariskosten met zich mee. Gemiddeld bedraagt de notariskosten 1%.

Registratiekosten

De registratiekosten in het woning register (Registro de la Propiedad) zijn quasi identiek aan de notariskosten dus +- 1% van de aankoopwaarde.

Advocaatkosten

Normaal gesproken rond 1-1,5% van de koopprijs. Natuurlijk ook afhankelijk of de woning privé of bedrijfsnaam gekocht wordt. Uw advocaat zal u hiervoor duidelijk inlichten.

Disclaimer: Dit zijn steeds indicatieve bedragen (2023 / Estepona) en kunnen vanzelfsprekend steeds veranderen ten gevolge nieuwere wetgeving en (locale) aanpassingen. Voor de exacte bedragen dient U steeds uw advocaat te raadplegen.