Nieuws

05-04-2022

Zo koop jij in 5 stappen het juiste huis in Spanje

Zo koop jij in 5 stappen het juiste huis in Spanje

Hoe pak je nu concreet de aankoop van een appartement of villa in Spanje aan?

We hebben het voor je samengevat in 5 stappen.

 

Stap 1: In welke streek in Spanje voel je je thuis?

De allerbelangrijkste vraag om aan je aankoop een goed gevoel over te houden is: “Waar in Spanje voel je je thuis? Waar zal ik gelukkig zijn?”

Toch zijn veel kopers zich daar niet in eerste instantie niet van bewust. Ze gaan als eerste stap op internet honderden woningen bekijken en informatie aanvragen over leuk uitziende panden. Dikwijls negeren ze daarbij de locatie en de omgeving. En laat dat nu net bepalend zijn voor je thuisgevoel.

Want geloof ons, gelukkig word je enkel in een omgeving waar je je echt thuis voelt.

Dus ons advies: Verdiep je eerst in de streken en de verschillende Costa´s en ga daarna pas op zoek naar een woning. Woningen zijn er meer dan voldoende; die vinden we wel. Ga eerst op zoek naar je droomlocatie.

 

Stap 2: Wat doe je graag als je in Spanje bent?

Wij zijn geen lifestyle coaches, maar kennen Spanje wel als onze broekzak. Als je ons kan vertellen wat je graag doet en hoe jouw ideale dag in Spanje eruitziet, dan kunnen wij jou adviseren welke regio en panden bij je passen. Want een huis dat aanvoelt als een tweede thuis, is veel meer dan louter een combinatie van het aantal slaapkamers en het budget dat je wil spenderen.

Wel, laten we meteen aan de slag gaan: neem een blad papier en schrijf op hoe je ideale dag, weekend, week enzoverder eruit zou moeten zien als je in Spanje bent? Wat je wil doen als je ‘s morgens uit bed stapt?

Ben jij het type dat zijn café (con leche) wil drinken in een klein strandbarretje met de voeten in het zand?

Dan koop je best een pand op wandel- of fietsafstand van zee. Dat kan onder andere in Alicante of in Murcia rond bijvoorbeeld de Mar Menor. Daar zijn ook bergen, maar die liggen meer in het binnenland. Dichtbij zee is het allemaal wat vlakker en zacht glooiend. Je kan je gemakkelijk verplaatsen te voet of met de fiets. Het is nergens echt vlak, dus een elektrische fiets is sowieso handig.

Doe je het ‘s morgens liever langzaamaan en ontbijt je thuis, op je eigen terras met een wijds zicht tot aan zee? Voel je je helemaal thuis op een berghelling, zolang het pand maar een groot terras en een wauw-uitzicht heeft?

Dan zal je je eerder thuis voelen aan de Costa Blanca, in het noorden of aan de Costa del Sol west, tussen Málaga en Estepona. Want daar vallen de bergen bijna in zee en zijn er bijgevolg veel panden met fantastische zeezichten. Maar je moet dan wel de wagen nemen om naar het strand te gaan.

Je hoeft trouwens niet elke dag naar het strand want je kan ook naar lokale (boeren)marktjes of naar een haventje om alle ingrediënten te halen waarmee je thuis een fantastische BBQ kan organiseren!

 

Stap3: Wat kost jouw huis in Spanje echt?

Verrassingen zijn leuk, maar niet als het financiële verrassingen zijn. Het is dus erg belangrijk om je budget vooraf goed in kaart te brengen zodat je achteraf geen financiële kater of slapeloze nachten overhoudt aan je aankoop. Want bij de aankoopprijs worden een aantal kosten bijgeteld om tot de uiteindelijke ‘totale’ aankoopkost te komen.

Net zoals in België en Nederland is er een verschil in kosten tussen een nieuwbouw of een bestaand pand.

In geval van nieuwbouw komt er bovenop de aankoopprijs ook BTW (IVA), dit bedraagt momenteel 10%. Dat is nog een reden om iets in Spanje te kopen want je spaart tegenover België (21% BTW) toch een heel bedrag aan BTW uit.

In geval van een bestaande woning komen er overdrachtskosten & verkoopkosten (ITP) bij en die gaan van 7% aan de Costa del Sol, 8% in Murcia tot 10% in Alicante.

Tel daarbij nog de kosten van een advocaat en notaris en allerlei taxen en je komt in totaal op 12% à 14% bijkomende kosten.

Een aankoop van 200.000 € kost afhankelijk of je nieuwbouw of een bestaand pand koopt en afhankelijk van de regio, in totaal dus 224.000 € tot 228.000 €.

Een je duidelijkheid hebt over de streek en het budget dat je wil spenderen kan je op zoek gaan.

 

Stap 4 : Hoe pak je de huizenjacht ter plaatse snel en efficiënt aan?

Zoveel mogelijk panden zien en de omgeving beleven in een korte tijd is niet eenvoudig maar met een VIP trip (een volledig door ons georganiseerde reis) kan het. Je hoeft zelf niets te doen. Wij boeken hotel en vlucht en halen je op aan de luchthaven in Spanje.
Gedurende een 3-tal dagen ga je op stap met onze mensen ter plaatse die de streek en de beschikbare panden op hun duimpje kennen. Geen moeite is te veel en onze insidertips krijg je er gratis bij.

Dit is de meest efficiënte en 100% veilige manier om een woning in Spanje te kopen als je graag ontzorgd wordt. Wij organiseren en regelen. Jullie ontdekken, genieten en kunnen zorgeloos kiezen. Zo neem je met kennis van zaken, de juiste beslissing. Als je deze aanpak volgt, garanderen we je dat je nog jaren plezier aan je woning gaat beleven.

Zodra we je droomwoning gevonden hebben is het tijd voor de laatste stap.

 

Stap 5 : De woning reserveren en kopen.

Eens je je droompand vindt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk van de markt te halen zodat je zeker bent dat jij het kan kopen. Dat doe je door een reserveringsovereenkomst te tekenen.

Wat moet daar zeker in staan? De partijen, wat je koopt, de prijs en de periode waarvoor het pand gereserveerd worden. De reservatiesom bedraagt meestal 3000 € tot 6000 €. Dit bedrag schrijf je over naar de projectontwikkelaar in geval van nieuwbouw of in geval van een bestaande woning, naar de derdenrekening van de advocaat. Pas wanneer het bedrag op de rekening staat, kan het pand als gereserveerd beschouwd worden.

De reservatieperiode duurt meestal 1 maand. De bedoeling is om binnen die periode het koopcontract te tekenen. In het verkoopcontract staan dan de betalingsschijven. Meestal betaal je na 30 dagen 30% tot 40% van het aankoopbedrag. Soms is er dan nog een tussenschijf van 20% en de rest wordt betaald bij de akte.

Wel opletten, betaal enkel een voorschot aan de ontwikkelaar als er al een bouwvergunning of bankgarantie is. Is er geen bouwvergunning? Dan is het veiliger om over te schrijven op de derdenrekening van de advocaat.

We adviseren ook om van bij het begin een advocaat in te schakelen en die een volmacht te geven om in jouw naam alle handelingen te verrichten die nodig zijn om de woning aan te kopen. De advocaat vertegenwoordigt je dan bij de politie, gemeente, belastingen, bank, elektriciteitsmaatschappij, watermaatschappij, notaris, gerecht, … kortom bij alle partijen waarmee je te maken hebt bij de aankoop van jouw pand en dat zonder dat je zelf aanwezig moet zijn.

En dan…… is het enkel nog wachten tot de akte getekend is en je de sleutels van je Spaanse casa in ontvangst kan nemen!

Volg je deze 5 stappen? Dan koop je zeker het juiste huis, op de juiste plaats en aan de juiste prijs. En wie weet kom ik jou later ergens tegen in Spanje en vertel je mij ook dat je nog altijd met plezier naar je Spaanse woning gaat.
Dat zou me veel plezier doen!