Nieuws

09-01-2024

Is dit hét moment om een huis te kopen? Geldexpert Paul D’Hoore legt uit.

Een woning kost gemiddeld 1,9 procent minder dan eind 2022. De verkoop duurt ook gemiddeld langer. In 2022 stond een huis gemiddeld 85 dagen op de markt, in 2023 is dat opgelopen tot gemiddeld 103 dagen. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedmakelaar ERA.

 

Rente en energiezuinigheid zijn grootste factoren voor dalende prijzen

“De rente is de voorbije jaren hard gestegen, maar de voorbije maanden weer gedaald met ongeveer 0,6 procent”, stelt onze geldexpert Paul D'Hoore. “Dus als je nu een vaste lening wil voor een periode van twintig jaar dan kun je die ongeveer voor 3,2 procent afsluiten. Wat een stuk minder is dan twee maanden geleden.”

De tweede factor voor de dalende prijzen is de energiezuinigheid. De prijs van huizen met een EPC-score A en B is gemiddeld met 1 procent gedaald. Die van huizen met EPC-score C en D daalde met 0,6 procent en huizen met labels E en F daalden met maar liefst 3,7 procent. Dat komt voornamelijk omdat je sinds 2023 bij aankoop van woningen met een EPC-score E of F verplicht moet renoveren binnen de vijf jaar, naar label D. “Dat maakt woningen met label E en F minder aantrekkelijk”, stelt Johan Krijgsman, CEO van ERA.

 

Hét moment om een huis te kopen?

“Als je in die fase van je leven zit dat je een huis zou willen kopen dan zou ik zeggen kijk nu maar uit, het is zeker een goed moment”, zegt Paul D’Hoore. Zowel de rente als de huizenprijzen staan op een goed peil voor de aankoop van een huis.

 

Minder goed moment voor verkoop

Corona was hét ideale moment om je huis te verkopen volgens D'Hoore: “In die periode, toen mensen niets anders om handen hadden zou ik bijna zeggen, was er echt een jacht op huizen.” Die periode is voorbij, maar een echt slecht moment om te verkopen is het volgens D'Hoore niet: “Als je een goed huis hebt, van een goede kwaliteit, op een goed gelegen plaats, dan kan je er ook een goede prijs voor krijgen, maak je daar vooral geen zorgen over. Prijsdalingen van één procent zoals ze nu voorkomen, zijn niet zo dramatisch.”

Prijsdaling zal zich niet verder doorzetten

De prijsdaling die we nu zien op de huizenmarkt, is maar van korte duur volgens D'Hoore. “De huidige rentetarieven zullen meer dan waarschijnlijk zeker een jaar blijven waar ze staan: die zullen niet verbeteren of verslechteren. Wat huizenprijzen betreft, is het niet de eerste keer dat we dit meemaken. De prijsdaling was altijd een kortstondig fenomeen. De komende jaren gaan huizen die niet van goede kwaliteit zijn verder dalen qua prijs. Huizen met topliggingen en een topkwaliteit gaan alleen maar stijgen in prijs”, vat D'Hoore samen.