Nieuws

26-12-2023

“Totale ommekeer”: plots duikt rente voor woonleningen “veel sneller dan verwacht” omlaag

Een stevige lijn naar beneden: wie de rentebarometer bekijkt van Immotheker Finotheker, ziet dat de rentes voor woonkredieten plots een scherpe daling hebben ingezet. “De afgelopen zes weken is er 0,6 procent af gegaan”, zegt John Romain van Immotheker Finotheker, dat advies verleent over leningen. “Dat is een substantiële daling.”

Een daling die je voelt in je portemonnee, alleszins. Wie 200.000 euro leent op 25 jaar, betaalt met een vaste rentevoet van 3,88 procent (het gemiddelde van begin november) 1.035,1 euro per maand af. Aan het eind van die termijn zal je 110.530 euro intrest hebben betaald. Met de huidige rente van 3,31 procent zit je op 975 euro per maand afbetaling en 92.734 euro intresten. Een verschil van 18.000 euro.

“Ik ben zelf wat verrast over de plotse daling”, zegt Romain. “Ik had het alleszins niet zo snel verwacht.”

Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING, ziet een “totale ommekeer” sinds begin november als belangrijkste oorzaak. “Tot begin november dacht iedereen: ‘De rentes zullen nog heel lang hoog blijven, omdat de centrale banken de inflatie onder controle willen krijgen’”, zegt hij. “Maar intussen blijken de inflatiecijfers eigenlijk al veel beter dan verwacht.”

En dus zijn de markten al beginnen te anticiperen, zegt John Romain. “Iedereen gaat uit van dalende rentes. In de Verenigde Staten heeft de Centrale Bank ook al laten weten dat er voor 2024 waarschijnlijk drie renteverlagingen zitten aan te komen, om de economie te stimuleren en te vermijden dat de VS in een recessie terechtkomt.”

De Centrale Bank in Amerika: dat lijkt ver van je bed als het om jouw woonleningen gaat, maar toch sijpelen die renteverwachtingen door in de tarieven voor je lening. “De daling nu is eigenlijk puur de verwachtingen dat de centrale banken de rentes gaan verlagen”, zegt Vanden Houte. De vraag is: hoever gaan die tarieven nog doorzakken? “Ik schat dat er nog wel 0,1 of 0,2 procent verdere daling inzit”, zegt Vanden Houte.

“Ik denk dat je als potentiële koper van een huis inderdaad wel in een comfortabele positie zit”, zegt John Romain. “Als je nu een huis koopt, heb je nog vier maanden tot de akte verleden wordt. Je kan dus rustig de kat uit de boom kijken.”

Maar totaal instorten gaat de rente niet doen. “Een veel diepere extra daling dan die 0,2 procent zie ik eerlijk gezegd niet”, zegt Vanden Houte. “Net omdat het eigenlijk al een voorafname is op de veronderstelling dat de centrale banken de rentes zullen verlagen. Het zal nog te zien zijn of dat effectief gebeurt.”

Een rente van 3,2 of 3 procent is al beter dan wat het een paar maanden terug was, maar het is nog altijd mijlenver verwijderd van de pakweg 1,5 procent die mensen nu betalen als ze in 2020 of 2021 een woonkrediet afsloten. “Die tijd van extreem lage rentes komt niet direct terug, dat is toch zowat de consensus”, zegt Vanden Houte. Daarvoor is de economische onzekerheid dezer dagen te groot.

De immomarkt kan de komende tijd wat “herleven”, zegt John Romain. De woningmarkt in Vlaanderen heeft een bijzonder moeilijk 2023 achter de rug, met hoge rentes en fors teruggevallen aanvragen voor woonkredieten. “De nieuwe ingediende aanvragen voor een woonkrediet lagen in oktober 2,6 procent lager dan in oktober 2022. Dat is al een pak beter dan in mei bijvoorbeeld. Toen lag het 25 procent lager dan mei 2022. Het ergste lijkt achter de rug.”